Vi har påbörjat jobber att täcka av nedervåningen. Vi plockar ner den stående lockpanelen som sattes upp någon gång på 50- eller 60-talet och den ganska sparsamma tilläggsisoleringen som sitter under. Det visade sig att den enbart verkar bestå av en tretex-skiva på östsidan medans norrsidan är isolerad med glasull. När vi tagit fram den gamla panelen så demonterar vi den så försiktigt vi kan för att sätta vindpapp bakom så det blir helt vindtätt innan panelen ska tillbaka och målas.
Vi vet ju inte när huset är byggt och nu när vi påbörjat detta jobb så har vi upptäckt en del intressanta detaljer som kan förändra en del.
När vi hade en byggnadsantikvarie på besök för flera år sedan så åldersbestämde han huset till ca 1880 utifrån en del detaljer och en del gamla bilder på hur huset har sett ut. Panelen vi nu håller på att ta fram är typisk schweizerstil från den tiden. Ovanför köksdörren står det dock 1870, men det är siffror som satts upp på senare år och som byggnadsantikvarien inte trodde på. Vi har också från gamla släktingar hört att huset ska ha varit ett gammalt tingshus som flyttats hit. Vi har dock aldrig hittat några bevis på att så skulle vara fallet, och även denna teori såg inte byggnadsantikvarien som trolig.
När vi nu plockar ner den gamla panelen för att sätta vindpapp upptäcker vi spår av en gammal beklädnad. Timmerstommen har nämligen varit putsad. Som fäste för putsen har man använt pluggningsteknik och det verkar vara kalkputs för spår av krita finns kvar på hela väggen. Om panelen är från 1880 så talar ju det för att huset faktiskt är äldre. Det SKULLE kunna vara så att tingshus-teorin stämmer, att det var putsat någon annanstans och sen hitflyttat 1880 och i samband med det klätt i panel, men den teorin förkastade jag eftersom jag hittade bitar av kalkputs på ställen som säger att det måste ha varit putsat på sin nuvarande plats. Jag har dessutom letat efter någon form av märkning på stockarna. Om det har varit flyttat så måste det ju ha märkts upp för att kunna sättas ihop korrekt igen, men jag hittar inga sådana spår. Så vi kan konstatera att huset har varit putsat på sin nuvarande plats, så då är frågan; när byggdes det?
Följande vet vi:
- Verandan är påbyggd senare (byggnadsantikvarien trodde sekelskifte) och när denna byggdes hade huset träpanel för denne går in bakom verandans väggar har vi sett.
- Norrfasaden har bara två fönster men har haft tre. Någon gång sattes fönstret igen, antagligen i samband med någon förändring av planlösningen. Kanske i samband med att flygeln med plåttak byggdes på? Flygeln har också den gamla panelen vet vi från bilder och den fanns åtminstone på 40-talet. Igensättningen av fönstret (och antagligen flygelbygget) måste dock ha skett efter att panelen sattes upp eftersom vi kan se att panelen är kompletterad för att fylla igen hålet för fönstret.
- Mellan åren 1819 (födelse) och 1872 (död) bodde en Anders Trulsson på denna plats. Därefter tog sonen Anders Andersson över och bodde här fram till 1896 då han flyttade till Önnestad. Huset bör alltså ha byggts av någon av dessa personer. Kanske byggdes huset av Anders Trulsson före 1872, och panelen sattes sen upp av sonen när han tagit över huset efter faderns död?
- Huset verkar aldrig ha varit brandförsäkrat, så ingen hjälp finns att få i brandförsäkringsregistret.
- Huset har haft två olika takbeklädnader innan teglet som ligger nu. Först ett sticketak och sedan ett listtäckt papptak. Panelen kom på före papptaket eftersom vi kunnat se att pappen satts över panelen på sidorna av kupan. Där har vi också kunnat se att huset ursprungligen inte hade den ljusa färgen vi målar det i nu, utan en mycket mörk och ”murrig” grönbrun färg.
Det är inte helt lätt att veta hur vi kommer vidare. Någon som har några tips?