Denna sommar har varit intensiv minst sagt. Ända sedan vi flyttade hit för fem år sedan har planen varit att renovera taket. I två år har vi haft en pressening liggande på en liten del av taket på sidan av kupan där det tidigare år läckt varje gång det var ett större regn. Två meter nock har saknats eftersom nockbrädan var rutten så att alla försök att spika nya nockpannor har misslyckats. Takavvattningen har varit obefintlig eftersom alla hängrännor var totalt genomrostade. Kort och gott, det behövde åtgärdas. Samtidigt är det ett projekt som har krävt en hel del planering. Inte nog med att det ska tas in offerter, vi ville dessutom fundera över om vi verkligen ville ha tegel. Från första början har det varit sticketak som dom sedan har lagt ett tjärat och listtäckt papptak på. Därefter, antagligen på 40-talet, har dom spikat läkt på papptaket som det var och lagt upp tegel. Ett tag funderade vi på att återgå till papptak eftersom det skulle ge huset sina ursprungliga proportioner. Nackdelen med det är ju dock livslängden. Då tittade vi istället på att lägga plåttak, men eftersom ett sådant tak kräver ett helt jämnt underlag skulle det kräva att hela sticketaket togs ner och ersattes med spont, vilket kändes som ett lite för stort ingrepp. Ett alternativ hade varit att slå reglar på papptaket och lägga spont på dessa så vi hade en liten luftspalt emellan, men då hade vi tappat lite av vitsen eftersom proportionerna fortfarande hade varit fel. Till slut efter att tagit in en del offerter bestämde vi oss för att lägga om tegeltaket.
Ett stort projekt
Nästa fråga var hur mycket vi skulle ha hjälp med och hur mycket vi ville göra själva. Vi bestämde oss för att Folkes Bygg skulle få göra jobbet och eftersom vi tidigare haft kontakt med Klingströms Plåt gällande plåttaket, utöver att de gjorde takavvattningen på lägenheten och verandan, så valde vi dom att göra all plåt. Lämpligt nog har Klingströms och Folke ett väldigt bra samarbete redan som det var vilket underlättade. Folke är aningen dyrare än andra alternativ tror jag, men å andra sidan vet vi att dom kan sin sak. Vi hade dessutom turen att få Max och Micke som hjälpt oss tidigare och med dom visste vi att vi var i trygga händer. Tanken var att vi skulle hjälpa till så gott det gick i enklare moment för att spara tid och pengar så när byggnadsställningen var uppe kallade vi in hela släkten för att ta ner alla pannor. Det gick faktiskt snabbare än väntat. Fem timmar en lördag så hade vi staplat nästan 3000 pannor på ställningen. Det var lite kul att se hela taket avtäckt. Minst 70 års damm, skräp, sand och fågelbobyggen kom i dagen. Det var också uppenbart att underlaget behövde åtgärdas, för pappen såg definitivt inte vattentät ut. När pannorna var nere kunde också Max och Micke gå över taket och se vad facit var efter flera decennier av otätt tak. På bägge sidor om kupan var det stora hål vilket vi visste. På höger sida hade jag lagat efter bästa förmåga för ett par år sen, men den lagningen behövde göras om. Takfötterna på kupan hade skador, men i övrigt var det inte så illa. Snickarna kom fram till att det skulle vara svårt att lägga papp eller takduk direkt på det listtäckta papptaket så vi kom fram till en lösning där de lade reglar mellan listerna som de sedan spände takduk över och därefter spikades läkt över detta. Denna lösning gav ett mycket bra underlag, men dock lyfte den taket ytterligare någon cm. Detta gav att vi var tvungna att ha ganska breda vindbrädor, men så fick det bli.
Skorstenarna
Stora huset har som ni kan se på bilden ovan två stycken skorstenar. Den mindre har fyra kanaler, två kakelugnar och en öppen spis samt en som det har stått ytterligare en kakelugn på tidigare. Denna skorsten har inte haft någon takstege så den har inte varit använd på bra många år. Skicket var därför inte det bästa och därför plockade vi ner denna till nock för att den sen skulle muras upp igen. Den större skorstenen har åtta kanaler och det är alltifrån vedspisen i köket till bakugnen i källaren och braskasetten i vardagsrummet som sitter på denna. Skicket på den var lite bättre. Dock hade någon för många år sedan petat in betongbruk i fogarna vilket inte är bra. Därför fogades denna skorsten om. De översta skiften plockades också ner och murades om, dels för att få samma krön på bägge skorstenarna, men också för att det gamla krönet var gjutet med betong. Den som murade upp skorstenarna var Max, och han gjorde ett riktigt bra jobb. Krönet muras ut i två steg, först ett skift och sedan två skift. Det blir riktigt, riktigt fint. Nu har vi också rent kalkbruk vilket är bättre för skorstenarna. Vi valde att använda takfotssteg och dessa lades på baksidan så vi slipper ha dom synliga framifrån huset. Därmed är bägge skorstenarna nu möjliga att sota, så vi ska försöka få hit en sotare vid tillfälle och hoppas att han kan godkänna någon av kakelugnarna för eldning. Det som ska till innan dess är dock en huv ovanpå varje skorsten. Huvarna vi valt görs av en smed i Hanaskog och de är svagt välvda och väldigt diskreta. Inte som dom stora klumpiga huvarna som annars är standard i området.
Takfönster
På höger sida om kupan har det hela tiden varit ett gammalt takfönster i gjutjärn. Vi har vetat från gamla bilder att det också varit ett fönster på andra sidan. När taket var avtäckt såg vi tydligt var det suttit. Till vår förvåning såg vi dock att det dessutom suttit ett takfönster på baksidan! Eftersom planen är att isolera och inreda vinden blev vi därför sugna på att sätta tillbaka två fönster. Gjutjärnsfönstret åkte upp till Folkes snickeri där det glasades ur, blästrades och målades om och blev som nytt. Detta sattes på baksidan där det tidigare suttit ett fönster. På bägge sidor om kupan valde vi att köpa nya fönster i äldre stil. Det blev Velux GVO. De är snygga, smidiga och kräver förvisso ett innerfönster när vi sedan inreder, men den dagen den sorgen.
Plåtarbeten
Självklart är det stuprör med skarpa vinklar som gäller. Planen var två stuprör i framkant på kupan som det var på papptakstiden. Ett stuprör på varje knut, samt ett extra på baksidan eftersom den väggen är väldigt lång och risken fanns att inte ett enda rör skulle räcka där. När det började närma sig att sätta upp hängrännor visade det sig dock att hela huset lutar inåt mot verandan. Det handlar om så mycket som tio centimeter på sträckan från knuten in till kupan. Det förklarar varför det inte suttit några stuprör på framsidan i senaste lösningen. Det är helt enkelt omöjligt att få vattnet ut till knutarna på huset utan att det ska se fruktansvärt konstigt ut. Denna lutning var ju inte något problem på papptakstiden eftersom det då var ståndränna vilken inte bryr sig om hur taket lutar på samma sätt. Kupan visade sig också luta bakåt ganska kraftigt på vänster sida vilket åter förklarade varför det inte suttit stuprör där. Denna lutning lyckades dock snickarna rädda upp med lite kreativ sågning av en bräda. Det kändes bra så att vi åtminstone slapp ha allt vatten från taket på kupan rinnande bakåt och ner längs väggen på kupan. Stuprören på husets framsida gick dock inte att rädda upp, utan de fick helt enkelt hamna inne vid verandan istället för ute på knuten. Vi har ingen dagvattenledning där, så det blir ett senare jobb att försöka bygga en stenkista och leda ut detta vatten dit. I övrigt var det en hel del ny plåt. Nya plåtar på skorstenar, nya ränndalar, nya plåtar på kupan och en ny takhuv till ventilationen till toaletten. Jag valde att inte ha plåt på vindskivorna utan istället ha linoljemålade solbrädor. Jag tycker det är snyggare. Det blir spännande att se vad jag tycker om några år när det ska målas där uppe igen. Jag var imponerad av plåtslagarens arbete. Han har fått en otroligt bra finish på allt och det finns inte en chans att något vatten ska kunna komma åt att orsaka vidare skador på huset.
Pannorna ska sprutas med Grön-Fri och skorstenskupor ska upp, men annars är det klart och vi är otroligt nöjda! Hantverkarna har gjort ett riktigt bra jobb!
En kommentar